Blogg og bibliotek

En blogg som også publiseres i tidsskriftet Bok og Bibliotek. Fokus på bibliotekpolitikk, faglig utvikling, nettressurser og gode prosjekt. Bidragsytere til bloggen er:Anders Ericson, Torunn Helene Fredriksen, Thomas Gramstad og Thomas Brevik

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Listet på Blogshares Listed on BlogShares

29.4.02
 
Artikkelen som Jill Walker og undertegnede har skrevet om blogger har kommet på trykk i Bok og Bibliotek. Layouten ble ikke helt som jeg hadde håpet, men vi får håpe at noen synes dette er interessant. Ellers har Scandinavian Public Library Quarterly kommet på nett. En interessant liten detalj er at de har tatt ibruk .info domenet. Dette burde vel være et naturlig domene for bibliotekarer og bibliotek i framtiden?

8.4.02
 
Nok å gjøre for bibliotekarene framover
...skal man dømme etter Computerworlds "lekkasjer" fra den store undersøkelsen om datakunnskap blant elever og lærere i den norske skolen:
".....Datalærer Jon Lykke er sikker på at det står langt dårligere til med lærerne enn man skulle ønske. -- Hvis jeg skal være diplomatisk, så har lærerne en vilje til å lære. De ser jo at ungdommen kan mye og at samfunnet krever slik kunnskap. Men jeg ser at mange lærere kamuflerer hva de kan. Men det er klart at alder er et langt større problem enn kjønn når det gjelder kunnskap og data. ........Daglig leder Bernt Nilsen i Datakortet letter litt på lokket. -- Vi ser at at en del lærere kan en del overordnete strukturelle ting om internett som elevene ikke kan. Vi ser også at en del lærere ikke kan noen ting i det hele tatt."
Hele oppslaget
mvh
Anders Ericson


 
Et emne som burde skremme vettet av alle bibliotekarer er DRM (Digital Rights Management) eller hvordan selgeren av informasjon beholder kontrollen over informasjonen etter at den er solgt. Beste eksempel på dette er f.eks. Microsoft sin e-bok teknologi. Der man kan legge inn forskjellige nivå av sikkerhet som gjør at man ikke kan gi vekk et verk man har kjøpt, eller få det opplest som lydbok fra dertil egnet elektronisk duppeditt. Artikkelen Leserett i en digital verden tar opp noe av dette. Verdt å lese etter min mening.

3.4.02
 
Som man roper i skogen får man granbar i kjeften... ODP eller Open Directory Project er nettopp et forsøk på å systematisere og delevis katalogisere nettet. Her jobbes det aktivt med å lage gode oversikter til gode ressurser. Dette er et av de beste forsøkene jeg har sett til nå. Bare det at de både er engelskspråklige og har en egen norsk seksjon viser at de jobber seriøst. Min personlige sans for det åpne samfunn og åpen kilde (open source) gjør at jeg jubler over denne innsatsen. En oppfordring til alle bibliotek der ute i verden: Bli med på OPD og la bibliotekarverdier og kunnskaper være med på å sikre kvaliteten på et nyttig verktøy!